IDENTIFIKASI EKSTRAK BUAH NIPAH (Nypa Fruticans Wurmb) DENGAN VARIASI MASSA MENGGUNAKAN PELARUT METANOL

Debora Ariyani Panjaitan

Sari


Indonesia has many sources of vegetable oil that can be used as a renewable energy source. One of the vegetable oil sources with great potential to be developed is palm fruit (Nypa Fruticans Wurmb). Nipah fruit is one of the raw materials used in this study, using the extraction method and methanol as the solvent. The research was conducted with various mass variations of 30 grams, 35 grams, 40 grams, 45 grams and 50 grams. The extracted oil is characterized by a fragrant odor, clear yellow color and is volatile. From the results of the extraction of nipah fruit then tests were carried out which included% Yield, pH, Free Fatty Acid (FFA), Iodine Number and Density. From the test results, it was found that the average yield of palm fruit oil was 11.634%, where the highest% yield was found in the 35 gram sample, the pH number for 5 samples showed the number 6,% FFA of palm fruit oil on average 0.8%, the iod number of fruit oil nipah an average of 0.0272 and the specific gravity of nipah fruit oil an average of 0.654 gram / ml.

Kata Kunci


Nipah fruit; Vegetable oil; Extraction; Distillation

Teks Lengkap:

PDF

Referensi


Anggraini, I. F., & Hijriah, A. Y. (2019). P PENGARUH VARIASI JUMLAH METANOL DALAM REAKSI PEMBUATAN BIODIESEL DARI FRAKSI STEARIN MINYAK SAWIT. Jurnal Teknik Patra Akademika, 10(01), 33-40.

Ariyani, D., Megawati, E., Ira, P., Sadesi, A., & Sugiarto, M. A. (2020). PEMBUATAN BIODIESESL DAN PENGARUH JENIS PELARUT DAN MASSA BIJI TERHADAP% YIELD EKSTRAK MINYAK BIJI KETAPANG (Terminalia catappa Linn). PETROGAS: Journal of Energy and Technology, 2(1), 51-56.

Bouta, I. M., Abdul, A., & Kandowangko, N. Y. (2020). NILAI BILANGAN PEROKSIDA DAN ASAM LEMAK BEBAS PADA VIRGIN COCONUT OIL HASIL FERMENTASI YANG DISUPLEMENTASI DENGAN KUNYIT (Curcuma longa L.). Jambura Edu Biosfer Journal, 2(2), 51-56.

BSN, Badan Standardisasi Nasional. (2015). Standar Nasional Indonesia Biodiesel SNI 7182:2015. Jakarta.

Dalming, T., Aliyah, A., Mufidah, M., & Asmawati, A. (2018). Kandungan serat buah nipah (Nypa fruticans Wurmb) dan potensinya dalam mengikat kolesterol secara in vitro. Media Farmasi, 14(1), 144-149.

Faizal, M., Noprianto, P., & Amelia, R. (2009). Pengaruh Jenis Pelarut, Massa Biji, Ukuran Partikel dan Jumlah Siklus Terhadap Yield Ekstraksi Minyak Biji Ketapang. Jurnal Teknik Kimia, 16(2).

Heriyanto, N. M., Subiandono, E., & Karlina, E. (2011). Potensi dan sebaran nipah (Nypa fruticans (Thunb.) Wurmb) sebagai sumberdaya pangan. Jurnal Penelitian Hutan Dan Konservasi Alam, 8(4), 327-335.

Isnawati, A. P., Retnaningsih, A., & Nofita, N. (2018). Perbandingan teknik ekstraksi maserasi dengan infusa pada pengujian aktivitas daya hambat daun sirih hijau (piper betle l.) terhadap escherichia coli. JURNAL FARMASI MALAHAYATI, 1(1), 19-24.

Nafidzah, I., Radam, R., & Arryati, H. (2019). Rendemen pengolahan tepung buah nipah (Nypa fruticans Wurmb) dari Desa Bunipah Kecamatan Aluh-Aluh Kalimantan Selatan. Jurnal Sylva Scienteae, 1(1), 65-71.

R. Sudradjat, Yogie, S., D. Hendra & D. Setiawan. (2010). Pembuatan Biodiesel dengan Proses Transesterifikasi.

Rusli, R., Rosniar, R., Haeruddin, H., & Nurlansi, N. (2011). Identifikasi Gugus Fungsi Minyak Buah Nipa (Nypa fructicans) Kaliwanggu Teluk Kendari Sulawesi Tenggara. Journal of Tropical Pharmacy and Chemistry, 1(2), 143-149.

Saputra, R., Irawan, H., Idris, F., Idris, F., & Pi, S. (2016). PEMANFAATAN NIRA NIPAH (Nypa Frutican) MENJADI BIOETAHNOL MENGGUNAKAN RAGI (Saccharomyce Scereviseae) DENGAN LAMA WAKTU FERMENTASI YANG BERBEDA. Repository UMRAH.


Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.

Komentar di artikel ini

Lihat semua komentar


pISNN : 2355 - 701X

eISNN : 2540 - 8389

Creative Commons License This journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

Flag Counter